Tuesday 7 October 2014

Strawberries.

Went to the allotment the other day to check how the strawberries were coping with all this rain.
The plants are heavily laden with fruit and I did get to pick and eat a few that were showing signs of looking ripe.
But strawberries need to be sunkissed, if only for a moment.
Picking them on a hot day is the ideal, but if left in the sun after picking they quickly lose their sheen and cook in their own warmth, so need chilling fast.

Every three years or so it is good to start a new bed in fresh ground anyway.
Container-growing which is well worth copying to make use of a relatively small space for a high yield.
Any containers will do but a couple of rows of bog-standard black florists buckets are ideal.
Make holes in the bottom before filling with compost and planting one plant in each.
The containers need to be positioned somewhere sunny and a layer of permeable weed suppressing matting underneath will save on maintenance later.
Posts knocked in place at either end of the rows with washing line strung across means they are set for netting.
Keeping fruit off the ground means less chance of slug damage.
You might like to feed with comfrey tea now and again when the fruit begins to set.
You can choose a perpetual fruiting strawberry variety - early season Gariguette variety alongside a classic Cambridge Favourite, that is particularly good for jam.

Strawberry taste comparison.

We asked professional strawberry growers, the RHS, the chef Raymond Blanc as well as our own gardening team for their favourite strawberry for sweetness, flavour and a bountiful harvest;
Alpine strawberry ‘Mignonette’ was recommended by both Alys and Raymond Blanc.
Strawberry ‘Darlisette’ is Toby’s choice, for its almost nutty crunch.
Strawberry ‘Marie de Bois’ is the favourite of Carol Klein. Raymond Blanc and the RHS’s Jim Arbury consider it a favourite too. It can be difficult to find, as it is only licensed to be grown in France and therefore can be listed in catalogues under different names; ‘Mara des Bois’ or ‘Marais de Bois’.
Joe grew Strawberry ‘Marshmello’ on his allotment, and has named it as his choice for this comparison.
We will also be growing Strawberry ‘Cambridge Favourite’ the nations most widely grown strawberry.
We are also growing these varieties, recommended by professional growers- Elegance, Judibell, Gariguette, Honeoye, Maxim, Sonata, Fenella, Tarpan, Irresistible, and Flamenco
http://www.saga.co.uk/lifestyle/gardening/q-and-a/grow-your-own-strawberries.aspx
http://davesgarden.com/guides/articles/view/3288/

Many types of strawberry plants will, either by nature or if encouraged by pruning runners, put out lateral crowns at the base of the strawberry plant. These lateral crowns can be divided and replanted to propagate strawberry plants. Additionally, the genetically generative rhizomes of strawberry plants can, under the right circumstances, be divided into multiple pieces with each piece being sufficient to grow a new plant.

There are, however, several drawbacks to this type of strawberry propagation. Often, the mother plant will be compromised (if not done correctly) and will die. Thus, the net increase of strawberry plants is diminished. Also, it tends to be more labor-intensive and technical as the division or cutting takes both precision and a bit of expertise. However, for well-funded or commercial operations, this division can be used to propagate cloned plants quickly and extensively.


http://davesgarden.com/guides/articles/view/3685/#b
http://strawberryplants.org/2010/05/transplanting-strawberries/

Growing Strawberries in Small Spaces.

Edible Landscaping with Charlie Nardozzi :: National Gardening Association: "AboutOur"

The Berries
There are four different types of strawberries you can grow. June-bearing strawberries such as 'Earliglow', 'Jewel,' and 'Cabot' are the most common. They produce in early summer and send out runners freely, quickly filling in a bed with their daughter plants. These grow best in raised beds where they have room to roam.
Day-neutral strawberry varieties such as 'Evie,' 'Albion,' and 'Seascape' produce small crops of berries in cycles all season long. They don't send out as many runners as June-bearers, so are well-suited to hanging baskets, large containers, and strawberry jars. Everbearing varieties, such as 'Tribute' and 'Tristar', produce a spring and late summer crop with little production in between. They also have fewer runners than June bearers.
Alpine strawberries such as 'Mignonette,' Rugen Improved,' and 'Yellow Wonder' (yellow fruited variety) are improved versions of the wild strawberry. They produce small, sweet tasting fruits from spring until fall. The plants are bushy and diminutive but do spread slowly over time. They are great grown in baskets, containers, or in front of a flower or herb bed. Sometimes found in garden centers and on-line, you'll be able to grow a wider variety of alpine strawberries if you grow them from seed. Unlike other strawberries, alpine varieties grow well and produce in part shade, especially in warm climates.

'via Blog this'

Plant All 3 Types of Strawberries.

Plant All 3 Types of Strawberries | The Trusty Gardener's Blog: "Copyright"

June-bearing strawberries have one large crop of large berries each year. This is great if you are interested in freezing or making jellies. There are early, mid-season and late varieties, so you can extend the harvest time by a few weeks by choosing some of each, but all produce in early summer.
Everbearing strawberries can produce fruit when the days exceed 12 hours of daylight. This usually results in a moderately heavy crop in early summer, a few berries through the summer, and a light crop in late summer or fall. The total harvest of ever-bearers will be less than the single crop of June-bearing berries, but the spreading out of the crop is sometimes desireable.
Everbearing cultivars produce few runners. This makes it easier to keep track of the plants, and keeps them from running out of the beds into the lawn or pathways, but you may need to buy new plants when it is time to renovate the bed.
Day-neutral strawberry cultivars produce fruit and runners throughout the growing season with three peaks: early-June, mid-July and late August. Temperatures over 75o F stop bud formation, so not as many fruit are formed when it is really hot. Cooler soil temperatures result in larger berries, too. Day-neutral berries are normally smaller than other types, but they are delicious.
One type of day-neutral strawberry, the alpine strawberry, may be easily grown from seed. Alpine strawberry plants produce tiny, delectable berries and make excellent edging or groundcover plants.

'via Blog this'

Monday 6 October 2014

Asters.

Fresh as a daisy: Michaelmas daisies add autumnal gaiety to any border | Daily Mail Online: The great strength of Michaelmas daisies, apart from the range of colours they provide, is that this is their time. Michaelmas, or the Feast of St Michael, falls on 29 September, so the plants are always associated with the start of autumn.
The easiest asters (to give Michaelmas daisies their botanical name) to grow are the novi-belgii cultivars.
- A novi-belgii 'Gurney Slade', 'Professor Anton Kippenberg' and 'Mistress Quickly'. All rich violets and purple and massed petals.
- In the pink shades, 'Coombe Gladys' and 'Lady Frances'.
- 'Dusky Maid', 'Winston S Churchill' and 'Prunella' - deep plum-coloured ones.
- New England asters, Aster novae-angliae , which are pretty much pest- and disease-resistant. 'Barr's Violet' is a good purple, as is 'Violetta'. 'Lou Williams' and 'Septemberrubin' are just on the pink side of plum.
- A amellus 'King George', 'Veilchenkönigin' has smaller flower heads but is deeper and more intense in colour, 'Nocturne', which has deep lilac flowers on 3ft tall stems.
- Aster x frikartii. Named the results after Swiss mountains. 'Jungfrau' and 'Eiger' remain good rich lilac/purples, the only real difference being that 'Jungfrau' is more compact and floriferous. 'Mönch'.
Flower focus | Life and style | The Observer: New York Asters.
Although they have been grown in Europe since the 17th century, New York Asters have only been seriously hybridised in the past 100 years. The result is a range of rich, intense colours that work perfectly against autumn's fading light. 'Gurney Slade' 'Mistress Quickly' and 'Professor Anton Kippenberg' are all violet and purple with massed petals, while 'Coombe Gladys' and 'Lady Francis' are halfway between magenta and purple. Even better are all the deep plum-coloured ones. Try 'Dusky Maid', 'Winston S Churchill' and 'Prunella'.

All New York Asters are prone to mildew, which covers the leaves in white fungus. To combat this, grow them in rich, damp soil. In thin, sandy soil it is also hard to avoid grey fungal rot which thrives in hot, dry conditions. It starts mid summer and can almost finish the plant off before it flowers. Best bet is to grow resistant varieties like Aster x frikartii which has long petals and loves very well-drained soil and Aster novae-angliae (from New England) which tends to come in pink. Both are amazingly tough and spread about a foot a year.

In focus: Asters - Telegraph:
The true 'Mönch' is hard to find, but a good nursery, such as Four Seasons or Cotswold Garden Flowers, should be able to supply the authentic form. Its blue daisies appear for almost four months, it needs no staking, and it is healthy.
Aster lateriflorus 'Horizontalis' looks distinguished at any time of year.
Growing tips
Most soils in sun or partial shade will suit asters.
If you give them too much nourishment, they will become lax and floppy.
Most varieties need staking, firmly. Autumn winds can make asters look very messy.
Division is best done in spring rather than in autumn. But you can also do it in August so that plants make new roots in warm soil.
Many of the old A. novi-belgii group are very invasive. If you are desperate to the kind of asters found in old gardens, try planting them in long grass, where they can look quite romantic.
Where to buy
Four Seasons Forncett St Mary, Norwich, Norfolk NR16 1JT (01508 488344; www.fsperennials.co.uk) - mail order only.
Cotswold Garden Flowers Sands Lane, Badsey, Evesham, Worcestershire WR11 5EZ (01386 833849; www.cgf.net).
To buy asters from greenfingers.com click here.
To buy asters from crocus.co.uk.
'via Blog this'

Saturday 4 October 2014

Компост, перегной и прочеее.

Садовое обозрение - Земля - это фабрика-кухня, а мы лишь подносим ей продукты:
Вопрос первый. Ты везде пишешь - на 1 кв.м. полведра перегноя. Но при этом ты говоришь из компостной кучи. Так там же растительный компост, а перегной – это ведь перепревший навоз?
К сожалению, я часто иду на поводу у дачников и использую слово «перегной». Оно нехорошее, потому что зарождает в нас мысль, что процесс должен сопровождаться гниением. На самом деле, в агрокультуре используют компост – органическое удобрение, получаемое в результате переработки органических веществ микроорганизмами и червями. А органические вещества могут быть навозом, птичьим пометом, растительными остатками и т.д. и т.п. А лучше, если такая разная органика соединяется в одной компостной куче или компостере.
В идеале, когда мы закладываем компостную кучу из растительных остатков, их нужно переслаивать слоями навоза или птичьего помета (можно купить и сухой), рублеными ветками, кухонными отходами. Потому что одни растительные остатки будут именно гнить, а не перерабатываться микроорганизмами и червями из-за высокой влажности массы и слабого воздухообмена.
Когда я пишу количество перегноя на кв.м., конечно, имею в виду высококачественный компост. Если же органика «вылеживалась» в компостной куче больше года, да еще и не была накрыта, а микроорганизмы не активизировались, то количество можно смело увеличивать в 2 раза.
Вопрос второй. Сколько вносить осенью перепревшего навоза на грядки? Как глубоко заделывать? Нужно ли его смешивать с соломой? И что лучше делать с соломой и опилками?
Да, осенью можно вносить на грядки перепревший навоз, хотя нужно быть готовым к тому, что в нем сохранилось немало семян сорняков и весной у вас будет полыхать зеленый костер. Но это не так страшно, если владеть плоскорезом и не полениться пару раз подсечь сорняки в младенческом возрасте.
Тем не менее я предпочитаю такой качественный компост вносить весной. Объясняю: если будет быстрое таяние снегов, то значительная часть питательных веществ уйдет в глубь почвы, а на пологих участках «убежит» в низины, и станет труднодоступной для растений, особенно в начале развития овощных культур.
Заделывают перепревший навоз на грядах неглубоко, максимум на 5-6 см. Часть его используют для мульчирования особо ценных культур. Часть кладут в посадочные ямки для картофеля, томатов, перца, баклажан, тыквы и т.п.
Чтобы сохранить перепревший навоз в хорошем качестве до весны, нужно насыпать на почве слой опилок (5-10 см), складировать на них компост, тщательно накрыть бурт старой полиэтиленовой пленкой, обязательно прижать ее к земле, чтобы зимой ветром ее не сдуло. Часть такого компоста я заношу в теплицу (она у меня крытая). Большая часть сразу же заделывается в почву вместе с сидератами, а часть в баках, накрытых досками, ждет весны.
Солому же вообще не разумно вносить в почву осенью, за исключением формирования высоких теплых гряд. Она может слежаться и только ухудшить структуру почвы. Поэтому я бы рекомендовала складировать ее, обязательно накрыть, чтобы не мокла под дождями. Весной же она пойдет на формирование гряд и мульчирование, переслаивание компостных куч.
А вот опилки лучше всего вносить сейчас, добавляя на ведро стакан доломитовой муки. Таким образом происходит раскисление почвы, а у опилок появляется хороший задел по времени, чтобы улучшить структуру почвы. Можно смело мульчировать толстым слоем опилок малину. Если опилки крупные, то стоит оставить пару мешком, чтобы летом замульчировать ими землянику.
Вопрос третий. Я у тебя читала про ров в центре грядки, куда заделывается солома и перегной. А что с ним делать дальше? Почему его делают по центру? Остальная же земля останется без питания?
Почва, как я уже писала выше, это очень сложный организм, в котором постоянно происходят какие-то процессы. И так не бывает, что вы кладете в точке А удобрение, а в точке В, которая находится в 40 см, нет и следов этого удобрения. Растения питаются не самими удобрениями (у них ведь нет зубов!), а водными растворами, точнее солевыми растворами. Вода подземная поднимается вверх по капиллярам, вода снеговая, дождевая или поливная растворяет органику и минералку и делают питание доступным растениям. Там еще происходит сложный микробиологический процесс. Но и так должно быть понятно, что если вы кладете удобрения в центре грядки, то достанется всем растениям, живущим на ней. Да и корневая система у растений весьма разветвленная.
Когда же мы закладываем грубую органику в центре грядки, то даем ей время, чтобы стать доступной растениям, не мешая им, еще крошкам, нормально расти. И вот когда они станут постарше, то кроме «манной каши» (вы же готовили почву всю под посадку), потребуют и «стейк с кровью». И вам уже не надо будет бодяжить разные подкормки, носиться с ведром и кормить своих «деток». То, что было зарыто в центре грядки, это своего рода пролонгированное удобрение, которого должно хватить на весь сезон. Просто нужно будет по требованию поливать растения, а значит и «зарытый клад».
Так что земля – это такая постоянно работающая фабрика-кухня по переработке всего и вся для пользы растений и той живности, что ее населяет.
Ну а про то, как пополнить осевшие за сезон грядки-короба, я напишу подробно в воскресенье. Увы, работа привалила!
'via Blog this'

Thursday 2 October 2014

Сut flowers.

Enjoy cut flowers from the garden all year round - Telegraph:
Louise Curley's cutting and displaying tips
Pick flowers early morning or evening to avoid transpiration.
Cut a long stem but leave enough for the plant to regenerate.
Use secateurs or snips for a clean cut.
Plunge stems immediately into a bucket of cold water.
Leave them to rest in a cool garage or shed. But keep away from fruit and veg.
When arranging, snip the stem with a diagonal cut for maximum absorption area.
Put daffs in a separate bucket and keep refreshing the water until sap stops leaking.
Wrap tulip stems in newspaper secured with a rubber band and leave in a bucket of water for a few hours.
Sear the stems of poppies, roses, euphorbias and dahlias to stop early petal fall, by dipping the base of the stem in boiling water, while protecting the flower from steam.

Keep vases in a cool shady spot, and refresh water daily.
'via Blog this'

Sowing Seeds in Winter.

Sowing Seeds in Winter | WTIP North Shore Community Radio, Cook County, Minnesota:
Winter Sowing: Winter Container Gardening, Wintersowing:
'via Blog this'